Pietas Studies & Onderzoeksarchief
  mailto:website@ssnr.nl     Contact?
Zoekresultaat

Woensdag 22 Mei 2019


BPN (2551 titels) Resultaat: (0.04%) 1 titel(s) gevonden in 0.1 seconden

Opnieuw zoeken  Nieuwe sessie  Selecteren  Bewaarset  Zoekgeschiedenis  Instellen  Hulp


1. Hof, W.J. op 'tProtestant Pietism and medieval monasticism. (2006)
 
Auteur: Hof, W.J. op 't
Titel: Protestant Pietism and medieval monasticism / Willem J. op 't Hof
In: Confessionalism and Pietism. Religious reform in early modern Europe / red.: Fred van Lieburg. (Mainz, Philipp von Zabern, 2006), p. 31-50. (Verffentlichungen des Instituts fr Europische Geschichte Mainz. Abteilung fr Abendlndische Religionsgeschichte; Beiheft 67).
Over: Teellinck, Willem (1579-1629); Voetius, Gisbertus (1589-1676); Lodenstein, Jodocus van (1620-1676); Graswinckel, Jacob (1536-1624); Bayly, Lewis (ov. 1631)
Samenvatting: Behandelt de relatie tussen het Pietisme en het middeleeuwse kloosterleven. Internationaal was in de zestiende en zeventiende eeuw onder pitistische protestanten de liefde voor de middeleeuwse devotionele werken wijdverspreid. Op 't Hof noemt als twee typerende gereformeerde voorbeelden Jodocus van Lodenstein en Jacob Graswinkel en geeft hierna een bredere bespreking van de opvattingen van J. Calvijn, W. Perkins, Willem Teellinck en Gisbertus Voetius over het monastieke leven. Slechts enkelen en wel Van Lodenstein en Graswinkel kenden een zekere hang naar het kloosterleven. De anderen hadden hoogstens waardering voor de vroeg-kerkelijke woestijnvaders . Wel refereerden Teellinck en Voetius nadrukkelijk aan Thomas Kempis. Hoewel het kloosterleven slechts door een kleine minderheid van de genoemde Nederlandse pitisten werd gewaardeerd, is er een ander monastiek aspect dat zelfs n van de identificerende eigenschappen is van het internationale en interconfessionele protestantse Pitisme. En dat is de strikte religieuze indeling van het dagelijkse leven van individuen en gezinnen. Iedere dag is gestructureerd door een vast patroon van religieuze activiteiten. Dit is uitgebreid beschreven in 'The practise of piety' van de anglicaanse puritein Lewis Bayly (ovl. 1631). Dit boek was in de zeventiende eeuw buitengewoon populair in de gehele protestantse wereld en verscheen naast het Engels ook veelvuldig in het Nederlands, Duits, Frans, Hongaars, scandinavische en andere talen. Het werk van Bayly draagt een duidelijk stempel van de middeleeuwse vroomheid en is ook benvloed door teksten van Ignatius de Loyola (ca. 1491-1556) en Luis de Granada (1504-1588).
Pietasnummer: B06002123


Zoekopdracht

Pas hier desgewenst uw zoekopdracht aan. Klik daarna op "Zoek".

 Stichting Studie Nadere Reformatie (SSNR)

* website@ssnr.nl | http://www.ssnr.nl
© BibliOpac - Search Interface * Version 2003, (30-Mai-2010) * © BIBLIOsoft, 2003-2006